Eräs ystäväni nosti edellisestä postauksestani esiin ongelman: ”Sun Virgin Mojito -drinkkiohjeessa on hunajaa ja vihreän teen vaihtoehtona yrttiteetä. Sähän olet raskaana.”
Aivan. Itse asiassa odotinkin tästä jotain kommenttia. Nimittäin suurin osa raskaana olevista/olleista tietää, että neuvolan raskausajan ravintosuosituksissa kiellettään yrttijuomat, koska ne saattavat sisältää haitta-aineita, joita ei ole tutkittu. Hunajaa ei neuvolan listassa ole mainittu, mutta sitä ei yleisesti suositella alle 1-vuotiaille. Hunajan sain heti pannasta kertomalla, että vaikka se ei vauvoille sovikaan, sikiölle siitä ei ole haittaa. Botulismia aiheuttavan bakteerin itiöt eivät kulkeudu äidin kautta lapseen. Alle yksivuotaille vauvoille sen sijaan botulismin riski on olemassa, koska suolistofloora ei ole vielä kehittynyt.
Yrttiteetä en saa tai erityisesti haluakaan saada pois ei-suositeltujen -aineiden listalta. Se, uskaltaako raskaana oleva nainen juoda rooibos- tai minttuteetä on jokaisen oma valinta. Henkilökohtaisesti juon kaikkia kaapista löytyviä teejuomia ja infuusioita vailla sen suurempia huolia. Teestä saan lämpimän ja kodikkaan olon, ja toivottavasti välitän sen vauvallenikin. Kofeiinin saantia on raskausaikana rajoitettava 300 mg:aan/päivä, ja se on ihan ymmärrettävää. Itse saan raskaudettakin liiasta kofeiinista plöröt pöksyyn ja kaiken maailman tärinöitä. Silti juon satunnaisen kupposen kahvia, jos siltä tuntuu. Sallitussa mustassa teessäkin on tietysti kofeiinia ja vihreä tee vaikeuttaa foolihapon imeytymistä. Jos haluaa ottaa vimpan mukaan varman päälle, jäävät kaikki lämpimät juomat raskauden ajaksi hyllylle. Kuitenkin jollain mustalla magialla terveitä lapsia syntyi jo korvikkeen ja pettuleivän aikana, jolloin tuskin joka torpassa nappailtiin samalla foolihappotabletteja.
Neuvolan kiellettyjen tai ei-suositeltujen aineiden lista on pitkä kuin nälkävuosi (ja sehän se kirjaimellisesti joillekin onkin), ja kaiken kukkuraksi se vaihtelee eri paikkakuntien välillä. Lista myös kasvaa jatkuvasti, koska leikkeleitä omassani ei ole mutta joitakin muita on kielletty läiskäisemästä leivälle leikkeleitä raskauden aikana. Siis leikkeleetkin ovat toksoplasma- ja listeriariski, koska ne ovat usein tyhjiöpakattuja ja kylmää lihaa. Eviran sivuilla kuitenkin seisoo seuraavasti: ”Suomessa ei ole raportoitu siivutettujen lihaleikkeiden aiheuttaneen ihmisten sairastumista listerioosiin. Sen sijaan ulkomailla makkara ja nakit ovat olleet listerioositapausten lähteenä.”
Kun ruoalla näin rajattomasti raskaanaolevia pelotellaan, ihmettelen joidenkin varoitusten uupumista tältä kauhujen listalta. Miksi listassa ei missään kohdassa painoteta vihannesten huolellista pesemistä, koska mullassahan se listeria-bakteeri erityisesti asustaa? Miksi sokeria ei mainita listassa sanallakaan? Salmiakin syöminen rajataan 50 g/päivä mahdollisen verenpaineen kohoamisen vuoksi mutta sokerin käytöllä ei ole ylärajaa. Suorastaan surkuhupaisaa.
Nämä kiellot ja pelot vielä nettikeskusteluissa eskaloituvat ja muuttavat muotoaan, tällöin olisi jonkunlainen maalaisjärki ihan kätevää, että ravinto pysyisi monipuolisena ja stressitaso matalana. Jos tulee vastaan kinkkinen ruokakysymys, kysykää edes neuvolasta ennemmin kuin vauvapalstalta.
Ymmärrän, että haitallisiksi tai jopa riskialttiiksi todetuista ruoka-aineista on varoitettava. Kuitenkin ihan kaikessa on riskinsä ja mahdollisesti vaarallisia aineita listalta uupuu varmaan miljoonia. Joku raja näihinkin on vedettävä, että pystyy elämään normaalia ja monipuolista elämää raskaudenkin aikana. Olen itse vetänyt ruoissa rajan alkoholiin (kyllä lasillisen voi ihan oikeasti ottaa joskus, eräs lääkärikin sanoi, että mielummin kunnon hömpsy kuin stressaantunut äiti), runsaaseen a-vitamiiniin eli maksaruokiin, pastöroimattomiin maitotuotteisiiin sekä tyhjiöpakattuihin kalatuotteisiin. Tuore sushi pääsee silloin tällöin ruokalistalle, sillä se on erittäin terveellistä ja antaa tälle äipälle mielihyvää. Roskaruokahimotkin ovat välillä valtavat, ja minähän lapan sitten kaksin käsin hyvällä omallatunnolla, koska sitä ei ole millään tasolla kielletty neuvolankaan listoilla ;) Paitsi suolan käytön rajoituksessa…
Kaikki hoitavat tietenkin syömisensä mahdollisuuksien ja omantuntonsa mukaan. Ympäristön aihettamia vaaroja piilee joka kulman takana. Omasta mielestäni tärkein asia, jonka odottava äiti voi vatsavieraalleen tarjota, on seesteinen ja tyytyväinen olo.
Onnea ❤️
Kiitos :D
<3 asiaa!
Liian vähän puhuttua asiaa myös :D