Laitepilates koukutti sohvaperunan

Tervehdys äitiyslomalta!

Elämä alkaa ehkä hiljalleen voittaa, kun teemme siirtymää väsyneestä vauvavuodesta touhukkaan taaperon toilailuihin. Kroppani on kuitenkin tästä koettelemuksesta aivan romuna.

En ole ehtinyt/viitsinyt/jaksanut – täytä tähän joku oma tekosyy – liikkua koko viime vuonna lainkaan. Selkäni jumahti pysyvästi juntturaan jo imetysaikana, kun kökötin liikahtamatta läpi yön kiilamaisella refluksipatjalla pienen tissitakiaisen imussa. Päivät makoilin samassa asennossa tasaisella alustalla. Poika kasvoikin hurjaa vauhtia, ja seuraavaksi selkä alkoi oirehtimaan vääristä nostoasennoista. Kun kuolemanväsyneenä kiikuttaa +-10 kilon säkkiä jatkuvasti mukanaan, unohtuvat oikeanlaiset nosto- ja kantotekniikat helposti.

Lantionpohjalihakseni ovat olleet karkuteillä synnytyksen jälkeen. Voihan niitä välillä muistaessaan koittaa jumppailla, mutta kun homma ei ole hallussa, ovat tehot aika minimaaliset. Tällä hetkellä juniori painaa noin 14 kiloa, ja on siinä mielessä edelleen kanneltavaa mallia, ettei vielä kävele ilman tukea. Sama pätisi varmaan äitiinsä ellen olisi viime hetkellä löytänyt pelastusta.

Pääsin ennen joulua testaamaan laitepilatesta. Pilates oli jotenkuten tuttu laji, jonka parissa olen jokusen kerran vuosia sitten käynyt vääntyilemässä. Laitepilateksestakin olen ohimennen kuullut, mutta vähät välittänyt – liian monimutkaisen kuuloista vai mitä? Väärin! Kolmena käyntikertanani Helsingin Method Putkisto Studiolla olen aivan yllättynyt kuinka yksinkertaista, tehokasta ja meditatiivista voi laji olla.

Vaikka kuulostaakin nykyajan kotkotuksilta, laitepilates on jo, niin kuin laitteetonkin versionsa, Joseph Pilateksen 1900-luvun alkupuolella kehittämä. Lapsena mm. astmasta ja riisitaudista kärsinyt ammattinyrkkeilijä, sirkustaiteilija ja itsepuolustuksen opettaja kehitti pilateksen inspiraationaan joogasta ja eläinten liikehdinnästä rakennetut raamit. Pilateksen perusteethan nojaavat selkärangan oikeaan asentoon, syvien lihasten aktivoimiseen ja huolelliseen hengitystekniikkaan. Huvin vuoksi kannattaa käydä kurkkaamassa herran kuva 82-vuotiaana.

Laitepilates on yksinkertaisesti pilatesta apuvälineiden kanssa. Avain laitteiden toimivuuteen ja hyviin tuloksiin on osaava ohjaaja. Välineet ovat edelleen prikulleen samanmalliset kuin Pilateksen ne aikanaan kehitellessä:

– Reformer. Laitteista varmaankin tunnetuin, kiskoilla liukuva matto, jossa on jousivastukset. Näyttää lähinnä keskiaikaiselta kidutusvälineeltä. En ole harjoitellut tällä.

– Combo Chair. Laitteista vaativin, joten harjoitteissa on tärkeää kuunnella ohjaajaa tarkasti. Tätä uskomattoman monipuolista jousitetuilla polkimilla varustettua tuolia olen käyttänyt eniten.

pilates3
Combo Chair -tuolilla tehtävät liikkeet ovat pieniä mutta mahdollisimman hallittuja.

– Spine Corrector -selkäkaari. Makuulla tai istuen käytettävä kaareen yhdistetty koroke helpottaa varsinkin vatsa- ja kylkiliikkeiden hallintaa ja suorittamista.

pialtes2
Spine Corrector -selkäkaari mahdollistaa monenlaiset selkää ja ja kylkiä aktivoivat liikkeet.

Laitteiden hyöty kirkastuu pian. Jousivastukset saa säädettyä tarvitulle tasolle ja ne helpottavat itse liikkeeseen keskittymistä ja liikkeen oikeanlaista linjaa. Laitteilla voi harjoitella turvallisesti, vaikka keskivartalon kontrolli olisi tilapäisesti karkuteillä. Combo Chair pakottaa keskittymään, ajatusten harhailu tai fuskaaminen kostautuu samantien. Niinpä näitä harjoitteita tehdessä saa ihanaa aivolepoa, sillä muuta kuin käsillä olevaa tehtävää ei voi ajatella.

Method Putkisto Pilatekseen erikoistunut ohjaaja Pia Kurkela on osasyy, miksi tunnit ovat niin houkuttelevia – hän opastaa aurinkoisesti ja selkeäsanaisesti. Tunneilla on vain kourallinen osallistujia, mikä takaa sen, että kaikki saavat yksilöllistä ohjausta, virheasennot korjataan ja kaikkia kannustetaan. Pian konkreettisilla neuvoilla koin jo ensimmäisen kerran aikana helpommaksi paikantaa puntiksella olleet lantionpohjalihakseni.

Koska harjoitukset vaativat kunnon keskittymistä, toistoja tehdään yleensä vähän, vaikkapa viitisen kappaletta. Näin liikkeisiin pystyy panostamaan kunnolla eikä keho tai mieli väsähdä kesken harjoituksen. Tästä syystä ohjauskin on aivan erilaista kuin esimerkiksi kuntosalilla. Itse hikiliikunnan vihaajana koen tämän tyylin paljon koukuttavammaksi. Tunti vilahtaa hetkessä ohi, ja mikä ihaninta, kotiin päästessä on aina sellainen olo kuin olisi ollut kokovartalohieronnassa. Pia opastikin minua, että syvien lihasten aktivointi on kuin sisäistä hierontaa, ja huomasin heti, että siinä saavat kyytiä sekä turvotus että jumit.

Täytynee vielä tarkentaa, kuinka täydellisen uskomatonta on, että minä raahaudun näillä keleillä iltamyöhään Laajasalosta Töölöön liikkumaan, saati että ostaisin arvokkaan 10 kerran kortin mihinkään harrastukseen. Se on suunnilleen verrattavissa siihen, että roviolla roikkuva raapaisisi itse tulitikun. Olen kokeillut enemmänkin kuin kourallisen lajeja, enkä ikinä kokenut sitä kuuluisaa liikuntakärpäsen puraisua. Ennen kuin nyt. Kaikille näköjään todella on joku jossain :)

Helsingin keskustan Method Putkisto Studio sijaitsee Töölönkadulla, Bottan talossa.

5 kerran kortti laitepilatesta kustantaa 120 e ja 10 kerran kortti 210 e. Muut hinnat ja tiedot kannattaa tsekata www.methodputkisto.com

———————————

Kirjoitus ei ole sponsoroitu eikä maksettu.