Kelluva kosmetiikkataivas

Risteilylaivat muuttuvat yhä lisääntyvällä tahdilla tyylittömistä ”porauslautoista” kelluviksi hemmottelukeitaiksi. Toinen reissuni Viking Linen M/S Viking Gracella vahvisti nämä vibat. Alkuviikko oli mukavan rauhallinen aika nauttia laivan lukuisista luksuspalveluista.

Itämeren iloksi Grace sattuu olemaan myös mahdollisimman ympäristöystävällinen alus. Se on maailman ensimmäinen suuri matkustaja-alus, jonka polttoaineena käytetään nesteytettyä maakaasua. Maakaasu aiheuttaa huomattavasti vähemmän haitallisia päästöjä: typpipäästöt ja hiukkaset vähenevät 85 % ja kasvihuonekaasut 15 %. Rikkipäästöjä ei käytännössä tule lainkaan. Laivalla suositaan uusiokäyttöä lähes kaikessa; esimerkiksi ravintoloiden maito tarjoillaan kannuista, sokeri sirottimista, ja lasi, kartonki, muovi, metalli, alumiini, ruoantähteet ja toimistopaperit lajitellaan. Pulloveden sijaan käytetään omaa hiilihapotettua ja suodatettua vettä kierrätettävissä pulloissa. Ruokalistojen suunnittelussa suositaan lähiruokaa, siivouksessa käytetään höyrykehitintä, joka säästää vettä ja vähentää kemikaalien käyttöä. Koko laivan energiankäytössä minimoidaan päästöt sekä ilmaan että veden alle.

Tax-free-myymälä on kauttaaltaan todella kaunis. Kosmetiikkaosasto on jopa katalan kiehtova ja tax-free-hinnat tietysti lisäävät lumoa. Tuoksu-, ihonhoito- ja värikosmetiikkavalikoima vaikuttaa laadukkuudellaan ja laajuudellaan. Kosmetiikkahullua houkuttavat erityisesti sarjat, joita ei saa maista. Tässäpä jokunen täsmätärppi tripiltäni:

rituals 2
Rituals -hoitotuotteiden osasto on spa-henkinen ja herkullinen.

Rituals on toimivan hinta-laatusuhteen kauneudenhoitosarja. Raikasta kylpyläfiilistä henkivät putelit piilottelevat sisällään nenää hiveleviä tuoksuyhdistelmiä kuten riisimaito ja kirsikankukka sekä appelsiini ja setripuu. Geelimäinen suihkuvaahto on erinomainen esimerkki arjen luksuksesta – liukkaasti levittyvä geeli muuttuu pelkästä kosketuksesta pehmeän täyteläiseksi vaahdoksi. Ritualsin tarkoitus onkin tuoda jokaiseen päivään pieni pysähdys, hetki hemmottelua. Tuotteiden hinnat vaihtelevat alle kympistä päälle pariin kymppiin.

bath and body
Amerikkalaisten supersuosittujen Bath & Body Works -tuotteiden shop-in-shop on karkkimaisia värejä ja tuoksuja rakastavan paratiisi!

Bath & Body Works -kauneudenhoitotuotteiden toinen toistaan veikeämmistä puteleista löytyy lukemattomia tuoksucocktaileja herkästä hajuherneestä ja eksoottisista drinkeistä aina merelliseen puuvillaan. Pullojen etiketit ovat koristeellisen sarjakuvamaisesti houkuttelevia ja räiskyviä. Omaan nenääni tuoksui miellyttävästi mm. Endless Weekend, josta todellakin tuli mieleen letkeä, aurinkoinen viikonloppu. Tämänkin sarjan hintataso pyörii alle kympistä pariin kymppiin.

BATH 2BATH 3

BATH 5BATH 4

(yllä olevat kuvat Bath & Body Works)

Jos yllämainittuja sarjoja  pitäisi lajitella jotenkin, sanoisin, että Rituals saattaa hiukan hillitympänä olla enemmän aikuiseen makuun ja Bath & Body Worksin sokeriset ja hedelmäiset tuoksupommit ihastuttavat herkemmin nuorempaa kosmetiikan käyttäjää.

tom ford
kuva: Tom Ford

Tuoksuista kannattaa käydä nuuskimassa Tom Fordin pulloja, joita ei myöskään saa meiltä maista. Esimerkiksi White Patchouli EdP on todellinen tyylikkyyden taidonnäyte, jossa eteerinen patsuli yhdistyy kuulaasti valkoisiin kukkiin.

comfort zone
M/S Viking Gracen spa:ssa käytetään italialaisen kylpyläsarja Comfort Zonen hoitotuotteita.

Pääsin ilokseni Gracen Spa & Wellness -osastolle testaamaan kasvohoitoa. Comfort Zonen Skin Regimen kestää vain puoli tuntia, mikä ei mielestäni ole koskaan ollut riittävä aika rentoutumiseen. Olen parin tunnin torkkujen tyttö. Olin siis semisti skeptinen ennen hoidon alkua.

Hoitoon kuuluu Comfort Zonen tuttuun tyyliin eteeristen öljyjen alkutuoksutus, rauhallinen puhdistus, suhteellisen napakka sidekudoshieronta sekä ihoa silottava hedelmähappokuorinta. Aavistuksen kihelmöivän hedelmähappohoidon vaikuttaessa erikoiskosmetologi Kirsi Alariesto hieroi kireän nuppini nirvanaan. Täytyy todeta, että aika lähes pysähtyi hoidossa ja onnistuin rentoutumaan yllättävän hyvin. Jos sinäkin olet hankkinut edellisiltana ”tunkkaisen” olotilan, on Skin Regimen kyllä ihan näppärä ratkaisu heleämpään hipiään.

Turvotus on monen merillämatkaajan ei-toivottu reissukaveri – houkuttelevat juomat ja pitkin iltaa popsitut pikkusuolaiset pitävät pärstän pullotuksesta huolen. Skin Regimen-hoidon sidekudoshieronta poistaa nesteitäkin mukavasti. Myös portaissa ravaaminen hissien sijaan sysää nesteet liikeenteeseen. Laivalla iho kuivuu lattiamattojen ja koneellisen ilmanvaihdon vuoksi samalla tavalla kuin lentokoneessa. Juomia kannattaa kuluttaa runsaasti myös holittomassa muodossa, kannella on hyvä käydä haukkaamassa happea ja iholle kehotan läiskimään oman repertuaarin ronskeinta kosteusvoidetta.

Lisää kuvia ja kuvausta kylpyläpalveluista löytyy aiemmasta M/S Viking Grace postauksestani.

Viking Gracen yksi selkeä hemmotteluaspekti on sen moitteeton palvelu. Asiakaspalvelun ollessa nykyään hyvinkin värikästä, tuli oikein pantua merkille, kuinka jokaisessa myymälässä, ravintolassa ja baarissa palvelu pelasi kympin arvoisesti. Kiitos siitä!

Yhtä asiaa on vielä ihan pakko ylistää; jos haluatte oikein erityisen illalliskokemuksen, jakakaa Oscar à la Carte -ravintolan äyriäisvati alkuruoaksi. Mies ja muksutkin nauttivat taatusti, kun pääsevät purkamaan illallisensa osiin ennen sen nauttimista. Valtaisa vati sisältää hummeria, tuoreita katkarapuja, merirapuja, savustettuja katkarapuja, ravunsaksia ja ostereita. Oheen kiikutetaan vielä kulhot ihania kastikkeita, simpukoita ja toast skagen tykötarpeet. Setti riittää vallan hyvin koko ateriaksi. Vaan koska hemmotteluristeilyllä ollaan, niin pää- ja jälkiruokakin tungetaan toki vaikka väkisin kitaan. Herkut huuhtoutuvat helposti alas laivan loistavilla viineillä.

äyriäisvati
Ainoa kuva, jonka onnistuin itse nappaamaan.

Minä valitsisin Grace-reissun puolison kanssa kahdestaan vietettäväksi tai tyttökavereiden kera viihteelle vaihtoon. Joillakin urheilla perheillä oli kyllä vauvoja mukana, ja laivalta löytyy lapsille runsaastikin viihdettä. Naperot näkyivät myös nakertavan innoissaan aamiaistaan Oscar à la Carten laajassa ja ylellisessä aamiaisbuffassa. Tuhovimmaisen nappulan äitinä pitäisin silti tällä hetkellä ihanan pehmeän sängyn ja ympäristöystävällisen hyttini täysin taaperovapaana. Perheristeilylle voimme lähteä, kun napero kuorii omat saksiniekkansa.

Tämä retki reissattiin M/S Viking Gracen vieraana. Kuvat ovat Viking Linen, sillä kamerani sanoi sopimuksen irti lähes heti matkan alettua.