Kaunistavaa kesäruokaa

Tomaatin lykopeeni suojaa soluja syöpämuutoksilta, ihoa UV-säteilyn haitoilta ja ehkäiseee viimeisten tutkimustietojen mukaan myös masennusta. Eritoten kirsikkatomaatit ovat makeita ja sisältävät paljon tuota terveellistä kuorta.

Kaikkihan tietävät, että terveellinen ruokavalio kaunistaa usein myös ulkoisesti. Valtaosa lääkäreistä ei virallisesti liitä ruokavaliota ihon kuntoon. Eipä kuitenkaan kovin kummoisia kokeiluja vaadi, että huomaa kuinka kasvikset ja ravinnerikkaat ruoat pitävät ihon parempana kuin esimerkiksi karkin tai pölyn puputtaminen.

Kuuluisia kaunistavia ruokia ovat C-vitamiinipitoiset hedelmät ja terveellisiä omega-öljyjä sisältävät eväkkäät. Satuinpa katsomaan amerikkalaista Lääkärit-ohjelmaa ja nappasin sieltä pari tavallista ruokaa, joiden ihoa kaunistava maine on ehkä hiukan vähemmän tiedossa. Bon Appetit!

Tyrni sisältää hävyttömät määrät C-vitamiinia, joka suojaa ja kirkastaa ihoa. Sen öljyssä on myös A-vitamiinia, rasvahappoja ja muita terveellisiä aineita, jotka jostain syystä tuntuvat tietyisssä tapauksissa auttavan rosaceaan eli ruusufinniin. Oma kenkkuileva ihoni rauhoittui toissa talvena tyrniä sisältävällä voiteella. Tätä tymäkkää mehuahan pitäisi juoda tietysti sisäisesti, mutta huh, on se aika hapanta. Noh, ainahan kauneuden takia ollaan kärsitty. Tyrnishotti pitää kyllä lisätä omaankin ruokavalioon.

Avokadohan on tunnetusti pullollaan hyviä rasvoja, mutta sen luvataan myös auttavan kollageeninmuodostuksessa ja hoitavan herkästi punoittavaa couperosa-ihoa sekä pigmenttiläiskiä.

Raejuusto oli itselleni uusi juttu tällä saralla. Tuo tylsä maitoinen kokkarejuusto kuitenkin sisältää kuulemma reilusti E-vitamiinia sekä seleeniä, jotka ovat molemmat ihon parhaita kavereita ja ehkäisevät ryppyjä.

Mango on makea A-vitamiinipommi. Yksi mango hoitaa 80% päivittäisestä A-vitamiinintarpeesta. A-vitamiinihan auttaa säilyttämään ihon kirkkauden, tasaisuuden ja kimmoisuuden. Tämä eksoottinen herkku sisältää myös runsaasti antioksidantteja, jotka taistelevat ihon vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät siten ihon vanhenemista.

Sienet olivat se suurin yllättäjä. Niissä on kuulemma aineita, jotka taistelevat tulehdusta vastaan ja sopivat siksi aknesta tai ruusufinnistä kärsivän ruokavalioon. Esimerkiksi siitakesienet vaikuttavat positiivisella tavalla verenkiertoon ja virkistävät veren valkosolujen toimintaa.

Maukasta loppuviikkoa!

Kaikki jutun kuvat: Pixabay