Helliä helpotuksia flunssaan

Olen rykinyt ja röhissyt, kyynelehtinyt ja köhissyt koko viimeisen viikon. Flunssa iski kuin leka. En tiedä, johtuuko taudin voimakkuus raskaudesta, muuten vaan huonosta yleiskunnosta vai pelkästään harvinaisen tujusta viruksesta, mutta tämän naisen se nujersi totaalisesti. Olen yleensäkin flunssan yhteydessä todella altis viikkokausia kestävälle, jatkuvalle yskälle. Niinpä aavistelin pahaa, kun kurkku muuttui maanantaina neulatyynyksi. En valittavasti erehtynyt tälläkään kertaa, vaan sain kaikkien aikojen veemäisimmän yskän: kuivan, hakkaavan ja ärsyttävän, joka ei helpota edes minuutiksi missään vuorokauden vaiheessa. Toissa yönä en nukkunut sekuntiakaan. Nousin miekkosta häiritsemästä jo kolmelta katselemaan Beverly Hillsin täydellisiä naikkosia, jotka, god bless them, ovat pelastaneet minut tylsyydeltä ja yksinäisyydeltä lukuisia kertoja.

Olen lääkinnyt flunssaani ja yskääni kaikilla mahdollisella raskaana olevalle ”sallitulla” ja vähän niillä rajoillakin keikkuvillakin konsteilla. Tässä parhaimmiksi toteamani, vaikka tähän yskään ei taida auttaa kuin ysimillinen burana…

Kipeän kurkun ja yrjöttävän yskän kellistäjät

Hunaja-sitruunavesi on mukavan lämmintä lipiteltävää. Keitä kupponen vettä ja tiristä sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja reilu loraus hunajaa. Inkivääri sopisi sekaan loistavasti, mutta raskaanaolevillehan sitä ei suositella. Mukaan voisi ripautella muitakin lääkinnällisiä mausteita, esimerkiksi kanelia, kardemummaa tai neilikkaa. Sitruuna ja hunaja ovat molemmat antibakteerisia eli desinfioivat kurkkua. Sitruunan C-vitamiini ja hunajan rauhoittavat vaikutukset buustaavat tervehdyttävää tehoa. Juoma on myös kivaa vaihtelua ainaiselle teenlipitykselle, joka varsinkin flunssassa alkaa tursuta korvista ulos. Moni vannoo hunajan nimeen muutenkin. Yskään kuulemma auttaa, kun valuttaa teelusikallisen hunajaa nieluun. Itselläni se ei tällä kertaa tehnyt muuta kuin ällötti, mutta kannattaahan tuotakin kokeilla.

lemon-91537_640
kuva: Pixabay

Merisuolahuuhtelu desinfioi ja puuduttaa kurkkua. Liota teelusikallinen suolaa lämpimään veteen ja kurlaa niin kauan kuin pystyt. Maistuu hirveältä, mutta rauhoittaa kurkun joskus pitkäksikin aikaa. Suolavedellä purskuttelu auttaa myös flunssan ja muiden sairauksien aiheuttamiiin suun ja kielen pykimiin ja haavaumiin. Terveellisintä on toki käyttää kiehauttamalla desinfioitua ja hieman jäähtynyttä vettä.

Tehokkain apu omaan kurkkukipuuni taisi olla kyllä perinteinen parasetamoli :)

Höyryhengitys avaa röörit ja rauhoittaa. Hengittele kiehautettua vettä suurehkosta kattilasta tai muusta astiasta. Itse lisäsin veden juokkoon timjamia ja piparminttuteetä, toiset tiputtavat joukkoon kurkkupastilleja. Pyyhe pään ja astian ylle ja rauhallista suun kautta hengittelyä. Tämä auttaa hakkaavaankin yskään heti, harmi vain että omassa tapauksessa yskä villiintyi takaisin heti hengittelyn jälkeen. Voi kun joku kehittäisi mukana kuljetettavan, höyryävän hengitysmaskin flunssaisille.

Apteekin yskänlääkkeistä ei ole mitään iloa, eikä niitä tässä tilassa saa käyttääkään. Lääkärilläkin kävin, ja sain, jostain syystä sallittua, supervahvaa kolmiolääkettä Cocillanaa, joka ei auttanut pätkääkään ja sisältää todella pelottavia ainesosia kuten morfiinia. Kaappiin jäi. Pyytämääni astmainhalaattoria en saanut, vaikka siitä on yleensä aina tällaisessa yskässä ollut apua. Ei kuulemma auta, kun keuhkoputkissa ei rahise. Joopa joo lääkärisetä, eipä auttanut kolmiolla varustettu myrkkyjuomasikaan…

Eilen sitten keksin kikan, jota aikanaan käytettiin keuhkokuumeeni hoidossa: pulloon puhallus eli vastapainehengitys. Homman jujuna on on saada keuhkoputkissa olevat ilmatiet auki ja lima liikkeelle. Vettä lasketaan noin litran vetoiseen pulloon, varmaan lasikin käy, kymmenisen senttiä. Puhallukseen suositellaan halkaisijaltaan kymmenen millistä muoviletkua, itse käytin juomapilliä. Sitten istutaan tuolilla rentona, vedetään nenän kautta keuhkot täyteen ja puhalletaan rauhassa mutta suht voimakkaasti pillillä veteen. Toistetaan kymmenen kertaa, tasataan hengitystä ja koitetaa hönkiä limaa liikkeelle, yskitään pois kaikki mikä irtoaa, ja toistetaan taas puhallukset. Tätä jatketaan kymmenisen minuuttia ja toivotaan kovasti, että naapurit eivät oleta pulputtavien äänten lähtevän bongista. Puhaltelun ajan tämäkin rauhoitti yskänrefleksini, heti hoidon jälkeen yskä jatkui ennallaan. Teini-ikäisenä tosin muistan tästä olleen suuri apu keuhkokuumeen aiheuttaman nesteen poistoon keuhkoista.

Pientä rauhoitusta tuntui antavan kuumavesipullo rinnan päällä ja pyyhkeen alla. Makuuasento pahensi yskimistä, joten pyrin istumaan selkä suorassa, vaikka se sairaana onkin kamalaa ja ihan epäreilua kököttämistä. Nukkuminen onnistui eilen joten kuten selällään, korkeiden tyynyjen avulla ja suu auki hengitellen.

Ehdottomasti nautinnollisin, lämmittävin ja herkullisin flunssalääke oli kuitenkin pösilömmän puoliskoni tuntikausia hauduttama burgundinpata. Täyteläinen pata sai muhevan makunsa ja lämpönsä punaviinistä, kolme tuntia haudutetuista häränhännistä ja chilistä. Pisti limat liikkeelle ja pötsin pulleaksi. Haudutetut luut ovat muuten ihan supertehokasta terveysruokaa! Niistä irronneet mineraalit, aminohapot, gelatiini ja lukuisat muut ravinteet imeytyvät tehokkaasti ja voimistavat ja ravitsevat koko kehoa aina ihosta sisäelimiin ja luihin saakka. Ei ihme, että lihalientä on tarjottu alikuntoisille jo ammoisista joista lähtien. Höyryävä pata täyteläisen perunamuussin kyljessä on muutenkin ihan parasta lohturuokaa. Harmillisesti en tajunnut eilen napata kuvaa tästä kulinaristisesta flunssannujerruksen kuningasideasta… Sain siitä kuitenkin niin paljon voimia, että jaksoin rustata tämänkin maailmaa muuttavan postauksen.

Tänään on jo lima hiukan liikkunut ja olo hiukan parempi, joten uskalsin käväistä rauhallisella kävelyllä upeassa syyssäässä. Raikas ilma piristi kivasti, ja ehkäpä sain annoksen D-vitamiinia auringosta. Illalla taidan lääkitä flunssaani vielä uusimmalla X-Men -leffalla ja pannarilla ja mansikkahillolla.

uriage
Kuva parin vuoden takaisesta reissusta syksyiseen Grenobleen.

Pikaista paranemista kaikille taudin tainnuttamille!